Een druk leven hebben is een statussymbool geworden, betoogt een nieuw boek. Alleen al minder klagen dat je het druk hebt kan stressverlagend werken.
We komen tegenwoordig permanent tijd te kort, lijkt het wel. We hebben het druk. Heel erg druk. We komen nergens aan toe.
En we zijn daar zelfs een beetje trots op. We klagen er graag over. Want wat als je het níet druk hebt – leef je je leven dan wel ten volle? Een lege agenda is verdacht.
Overweldigd door het leven
Journaliste Brigid Schulte van de Washington Post schreef een boek over het fenomeen: Overwhelmed, Work Love and Play When No One Has the Time. Schulte ziet een epidemie van mensen die ‘overweldigd’ worden door het leven: “altijd achterlopen en te laat zijn, met nog één dingetje en nog één dingetje en nog één dingetje dat je moet doen voordat je het huis uit rent”.
De ‘overweldiging’ draait niet zozeer om veel te doen hebben, als wel om veel verschillende dingen tegelijkertijd te doen hebben. Vooral vrouwen blijken slecht om te kunnen gaan met wat onderzoekers ‘vervuilde tijd’ noemen. Mannen kunnen zich makkelijker concentreren op één ding, terwijl vrouwen constant een bandje hebben lopen in hun hoofd met alle ándere dingen die gedaan moeten worden.
Onnodige stress
Schulte gaat in op de negatieve gevolgen van 'het druk hebben'. Het zorgt vooral voor onnodige stress en burn-outs. Ook heeft de drukte een nadelige invloed op besluitvormingsprocessen. Op een bredere schaal: het idee is ontstaan dat werknemers constant beschikbaar moeten zijn voor hun werk, en dat we dankbaar mogen zijn als we het 'lekker druk' hebben.
Maar volgens Schulte valt het eigenlijk wel mee met hoeveel we moeten doen. De stelling van haar boek: het is de laatste jaren simpelweg een sociale norm geworden om te denken dat je het druk hebt. Schulte sprak met een wetenschapper die honderden vakantiebrieven uit de jaren zestig tot heden analyseerde. Pas de laatste jaren komen in die brieven woorden als "hectisch", "uitgeput", "gekkenhuis", "niet bij te houden" steeds vaker terug.
Niet minder vrije tijd
Maar mensen hébben niet minder vrije tijd dan vroeger. "Het is een populair idee, dat mensen te veel aan hun hoofd hebben en geen grip krijgen op hun leven en zo", citeert Schulte een onderzoeker, die proefpersonen precies liet bijhouden hoe zij hun tijd besteden. "Maar daar is geen bewijs voor. Als je tegen mensen zegt dat ze dertig of veertig uur vrije tijd per week hebben, willen ze dat gewoon niet geloven."
Dus stress zit tussen de oren? Erover klagen neemt in ieder geval wel een hoop tijd in beslag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl